De voormalige lagere school in Oostelbeers stond al jarenlang leeg. Anny (60), Arno (60) en zoon Aaron (23) vonden het tijd dat dit veranderde. Ze bedachten een plan om een wooncluster voor mensen met een functiebeperking te gaan laten maken in het gebouw. Met zijn drieën hebben ze ruim twee jaar aan het plan gewerkt. En nu naar twee jaar is het zo ver, het verkoopbord staat in de tuin van hun oude huis. Dit komt omdat ze medio 2020 intrekken in de wooncluster waar ze zelf ook gaan wonen.
Om de wooncluster te kunnen bewerkstelligen hebben ze de onderneming BeersThuis in het leven geroepen. BeersThuis zal zich gaan focussen op bewoners in Beerzen en omgeving. Daarnaast zullen ze zelf de bewonersgroep samenstellen, dit doen ze zodat er zo’n goed mogelijk dynamiek ontstaat binnen de wooncluster. Arno is zeer te spreken over het plan en ziet veel kansen “Er zijn al keukentafelgesprekken met potentiële kandidaten geweest. Ook de gemeente is zeer meewerkend.” Anny is ook vol vertrouwen ze geeft dat ze een hoge gunfactor hebben mede ook omdat de vervallen school een doorn in het oog is.
De vervallen school staat ondertussen al een decennia leeg. Door de wooncluster komt hier een einde aan. Het gebouw werd rond 1930 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school, met als architect Jan Beks. Nadat de school het gebouw verliet, nam ICT-firma GAC haar intrek in het gebouw. Toen deze ook vertrok stond het gebouw leeg. Totdat nu BeersThuis haar wooncluster vestigt in het pand. In het pand komen nu 11 woningen. Wat uniek is aan deze wooncluster is dat iedere woning een eigen voordeur heeft. Er zal wel een gemeenschappelijke keuken en woonkamer zijn. Dit zal leiden tot een huiselijk sfeer en saamhorigheid.
Het plan is ontstaan doordat het gezin zelf al achttien jaar ervaring heeft met pleegzorg in eigen huis voor kinderen met een verstandelijke beperking. Daarnaast studeert zoon Aaron binnenkort af als verpleegkundige. Hij zag dit project als een mooie uitdaging. Hierover zegt hij dat hij zijn hart is verloren aan de gehandicaptenzorg. Daarnaast zitten mijn ouders en ik op een lijn op het gebied van de ideeën.
Moeder Anny zegt zelf over het plan dat de marktwerking in de zorg ook is doorgeschoten. Er mag steeds minder voor de cliënten. Met BeersThuis wil Anny dit weer terug brengen en zorgen voor warmte en humor. Dit alles zal gedaan worden door maatwerk te leveren met zorg- en dienstpakketten. Deze zullen betaald worden uit het Persoons Gebonden Budget (PGB). Bovendien blijft de huurprijs van de appartementen onder de huursubsidiegrens.
Omdat het gebouw zolang leeg heeft gestaan en gebruikt is geweest voor andere doeleinde, moest er veel aangepast worden in het gebouw. BeersThuis koos om dit door ons Borrenbergs Bouwbedrijf uit te laten voeren. We zijn erg blij dat we de kans kregen om mee te mogen werken aan dit project. Samen hebben we een mooi resultaat op kunnen leveren waar hopelijk nog decennialang gebruik van gemaakt gaat worden.